Nieuwsarchief 2015

 

Feedback gevraagd op de Stressmanager

9 december 2015

De Stressmanager: zo'n 900 medewerkers in de corporatiesector hebben er de afgelopen 2 jaar gebruik van gemaakt (zie ook het artikel in de nieuwsbrief). Na 2 jaar is het tijd voor een update. Daarom een vraag aan alle gebruikers: Heb jij verbetertips voor de Stressmanager? Laat van je horen en stuur een mailtje naar h.van.kuijeren@flowarboportal.nl

 

 

Een slimme werkgever laat je af en toe uit het raam staren

6 december 2015

Als werkgevers en werknemers hun brein wat beter zouden kennen, dan zouden we allemaal met een gerust hart af en toe eens een middagje uit het raam kijken. Dat is namelijk een buitengewoon zinvolle investering. Juist als je even afstand neemt los je problemen op volgens Erik Scherder, hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit (en bekend van DWDD).

Het waarom beschreef hij in een kort artikel.

 

Leuk zo'n zit-sta-bureau. Maar werkt het?

30 november 2015

Zitten is ongezond. Dat weten we nu wel. Nederlanders tussen de 12 en 64 jaar zitten bijna 7,5 uur op een gemiddelde school- of werkdag. Om te voorkomen dat zitten een negatief effect krijgt, wordt geadviseerd om iedere 20 tot 30 minuten, 1 à 2 minuten te bewegen. Dit is goed voor je werkprestaties en vermindert het risico op overbelasting. Daarnaast zijn middelen voorhanden waarmee je gewoon aan je bureau kan bewegen. Zit-sta-bureaus, deskbikes, beweegkrukken of zitballen worden gezien als de oplossing - maar is dat echt nodig? Lees er meer over.

 

 

Singletasken: het nieuwe focussen

2 november 2015

Druk met je werk, tussendoor appjes checken en Facebooken. We multitasken wat af op een dag. En dat is niet goed voor je, zegt psycholoog Jeffrey Wijnberg. Multitasken kan eigenlijk helemaal niet. Je kunt niet alles tegelijk doen en elke taak ook nog goed doen. Dan raak je overprikkeld, je brein gaat op slot. Dat kan zelfs leiden tot burn-out. Multitaskers maken hun taken nooit helemaal af. Dat geeft een knagend gevoel en zorgt voor onrust in je hoofd. Maar er is een nieuwe term in opkomst, namelijk singletasken. Singletasken is eigenlijk heel simpel: focus je op een taak en maak die taak af, of het nu gaat om de was of een project op je werk. Zorg dat het afkomt. En laat je tussendoor niet afleiden door andere dingen, zoals je telefoon of je mailbox. (bron: De Telegraaf)

 

 

23% werknemers heeft het gevoel tegen een burn-out aan te lopen

13 oktober 2015

Dit blijkt uit onderzoek naar de gezondheid bij bedrijven dat Zilveren Kruis onder werkgevers en werknemers heeft laten uitvoeren door Motivaction. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de helft van de werknemers van mening is dat hun organisatie te weinig doet om stress op de werkvloer te voorkomen. Dit terwijl werkstress beroepsziekte nummer 1 is. Lees meer over het onderzoek.

 

 

Harde aanpak PSA door inspectie SZW

17 september 2015

De Inspectie SZW heeft in haar Jaarplan 2016 aangegeven om meer te doen aan de aanpak van een te hoge werkdruk, agressie en het pesten van collega’s. Uitzendkrachten en zzp’ers schijnen vaker slachtoffer te zijn dan vaste werknemers. Werkgevers zijn gewaarschuwd: een harde aanpak ligt in het vooruitzicht. Lees meer over de plannen van de Inspectie SZW.

 

 

Schade werkstress groter dan gedacht

26 augustus 2015

Kun je in Nederland relatief stressvrij werken? Bedrijfsarts en A&O-deskundige Jurriaan Blekemolen is niet overtuigd. Hij gebruikt bij zijn onderzoek naar werkstress nieuwe vragenlijsten – en de uitkomsten zijn alarmerend. Veel werknemers zitten in de gevarenzone.

Lees meer over het onderzoek en het bestrijden van verzuim door PSA.

 

 

Luieren en toch productief zijn?

10 augustus 2015

Tijdens de vakantie kun je je dagritme heerlijk naar je hand zetten. Je hoeft geen wekker te zetten en ook overdag kun je een beetje luieren als je je slaperig voelt. Weer terug van vakantie voel je je uitgerust en ontspannen. Maar dan beginnen de normale werkzaamheden weer. Hoe houd je dat uitgeruste gevoel langer vast? Lees hier hoe je dat doet.

 

 

Doe mee aan de stresschallenge

16 juni 2015

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Stress is noodzakelijk want een bepaalde mate van stress zorgt voor optimaal functioneren. Maar wanneer je te lang spanning voelt en geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning, dan wordt stress ongezond. Wil je ongezonde stress voorkomen, doe dan mee aan de Stress Challenge van 22 t/m 25 juni a.s. en ga de uitdaging 4 dagen aan. Je ontvangt dagelijks een e-mail met een opdracht, informatie en tips, die in het teken staan van omgaan met stress. Doe mee! Je kunt je aanmelden t/m 21 juni a.s.

 

 

Organisatieverandering? Gedragsverandering!

4 juni 2015

Verandering van een organisatie, een team of een individu vraagt om één ding: gedragsverandering. Het blijkt dat van de mensen die hun gedrag willen veranderen, 92 procent faalt!

Maar er is ook goed nieuws: gedragsverandering is een vaardigheid die je eenvoudig kunt trainen. Als je weet hoe het brein werkt, snap je waarom gedragsverandering voor velen zo lastig is. Eenvoudig je gedrag veranderen is 1 van de sessies op de Corporatiedag 'Op een ander spoor' op 18 juni a.s. in Utrecht.

 

 

De schijnveiligheid van een kantoor

18 mei 2015

Van achter ons bureau hebben we maar matig zicht op de gevaren die boven ons hoofd hangen. Naast de meer zichtbare belasting die kan leiden tot ziekteverzuim, zoals beeldschermwerk en langdurig zitten, blijkt werken onder hoge druk, agressie van klanten en discriminatie een groter probleem dan je zou willen. Psychische aandoeningen vormen de meest voorkomende beroepsziekte. Steunpunt RI&E over de veiligheidsrisico's op kantoor.

Voor de corporatiesector biedt module 10 van de branchespecifieke RI&E de mogelijkheid om de risico's van PSA in kaart de brengen.

 

 

Omgaan met agressie door verwarde personen

7 mei 2015

Door de decentralisatie van zorgtaken zijn verwarde personen meer dan voorheen op zichzelf aangewezen. Hierdoor vormen ze ook voor medewerkers van woningcorporaties een groeiend probleem.

Wat kun je als medewerker met een publieke taak doen tegen agressie door verwarde personen? Het expertisecentrum VPT biedt elf tips om deze vorm van agressie aan te pakken. Ook kunt u zich opgeven voor de InBeeld bijeenkomst over verwarde personen die door VPT wordt georganiseerd op 15 juni a.s. in Den Bosch

 

 

Een kwart van de werknemers kan de 'uitknop' niet vinden

9 april 2015

Bijna driekwart van de mensen vindt het moeilijk om buiten werktijd het werk direct los te laten. Een kwart kan niet ophouden met denken aan het werk, ook niet in het weekend of tijdens vakanties. Dat schrijft Adrian Furnham, hoogleraar Psychologie aan het University College London en de Noorse Business School in Bergen, op de website Psychology Today. Over 'Krijg het niet af-stress' en loslaten

 

 

De Inbox Challenge: meer controle over je inbox

24 maart 2015

Het moet maar eens afgelopen zijn met het geploeter en al die stress door een volle inbox! Met gratis deelname aan de Inbox Challenge verminder je je werdruk door op een andere manier met je inbox om te gaan. Zo'n 400 mensen namen deel aan de 1e challenge vandaar dat er nu een herkansing is voor iedereen die niet meer mee kon doen.

De nieuwe Inbox Challenge loopt van 30 maart t/m 8 april.

Lees meer over de inbox challenge of meld je aan.

 

 

Meer aandacht nodig voor implementatie agressiemaatregelen

23 maart 2015

In 2013 en 2014 bezocht inspectie SZW 110 woningcorporaties. Op 75 locaties heeft de inspectie een of meer overtredingen vastgesteld. In haar factsheet meldt de inspectie dat er vooral te weinig aandacht is voor de huisregels, het melden en registreren van agressie-incidenten en voorlichting en training van de medewerkers. Klik hier voor het downloaden van de factsheet.

Ook in 2015 zullen er inspecties plaatsvinden in de corporatiesector. Voor een goede agressie-aanpak kunt u gebruik maken van de checklist agressie op FLOW Arbo Portal. Deze aanpak is goedgekeurd door de Inspectie SZW.

 

 

Slecht slapen door stress? Doe mee aan de Beter Slapen Challenge

2 maart 2015

Een van de gevolgen van (langdurige) stress is dat je slechter gaat slapen. Nu heeft iedereen weleens een slechte nacht, maar wat doe je als slecht slapen steeds meer invloed heeft je dagelijkse leven?

De Beter Slapen Challenge geeft je van 9-13 maart a.s. handvatten om beter te leren slapen. Ga deze uitdaging aan en je ontvangt dagelijks een mail met een opdracht, informatie en tips die in het teken staan van beter leren slapen. Ook ontvang je 3 keer een sms om je extra te motiveren om de challenge vol te houden.

Meld je aan...

 

 

Voorlichtingsfilms agressie-aanpak op You Tube

14 januari 2015

 

Wordt het tijd om een kritische blik te werpen op de aanpak van agressie en geweld binnen uw corporatie maak dan gebruik van de agressieaanpak op de FLOW Arbo Portal. Deze komt tegemoet komt aan de maatregelen, waaraan een beleid agressie en geweld binnen de corporatiesector volgens de Inspectie SZW moet voldoen.

Het expertisecentrum Veilige Publieke Taak heeft op haar youtubekanaal voorlichtingsfilms geplaats rond effectief veiligheidsbeleid. U kunt deze filmpjes gebruiken tijdens werkoverleg of bij presentaties over de aanpak van agressie en geweld.